روزنامه‌ها

خراسان، ۱۳۸۸/۰۹/۱۱

گردآوری ۱۴ هزار عنوان کتاب درباره امام علی (ع) در کتابخانه تخصصی امیرالمومنین (ع)

صفحه ۱۲ اندیشه ، شماره سریال ۱۷۴۲۹ ، تاریخ انتشار ۸۸۰۹۱۱

۱۴ هزار عنوان کتاب درباره امام علی (ع) و حضرت زهرا (س) در کتابخانه تخصصی امیرالمومنین (ع) گردآوری شده است. محمد مجتهدی بانی و مسئول کتابخانه تخصصی امیرالمومنین (ع) این مطلب را در بازدید مهندس احدیان سردبیر روزنامه خراسان از این کتابخانه بیان کرد. وی در این بازدید با ارائه گزارشی از کتابخانه، افتتاح آن را در عید غدیر سال ۷۹ عنوان کرد و گفت: راه اندازی آن با مطالعه انجام شده و مدت ۷ سال مقدمات و مطالعات مقدماتی آن طول کشیده است.

مجتهدی انگیزه اصلی راه اندازی این کتابخانه را مأخذ شناسی «الغدیر» برشمرد و اظهار داشت: در ابتدا کار را از منبع شناسی احادیث و مصادر کتاب های «الغدیر» «احقاق الحق»، «عبقات الانوار» و «قادتناکیف نعرفهم» آغاز و سپس احادیثی را که در مورد امام علی(ع) در منابع آمده، گردآوری کردیم. وی با بیان این که در سال ۷۲ توانستیم هزار عنوان کتاب از شیعه و سنی درباره امام علی (ع) تهیه کنیم، افزود: در غدیر سال ۷۳ نمایشگاهی تحت عنوان «همراه با راویان، همگام با مدافعان غدیر» در مشهد به مدت ۵ روز برگزار و سعی کردیم با دعوت از صاحب نظران نظرات آن ها را درباره فعالیت های خود جویا شویم. وی با اشاره به این که این نظرات ما را به تاسیس کتابخانه تخصصی امیرالمومنین(ع) سوق داد، گفت: در سال ۷۹ که پدرم فوت کرد براساس وصیت ایشان را که گفته بود ثلث مالش در باقیات الصالحات مصرف کردیم و با پیشنهادی که مطرح شد، ثلث اموال ایشان را در ایجاد و تهیه مقدمات راه اندازی کتابخانه مصرف کردیم که البته در ادامه از کمک های افراد و شخصیت های علاقه مند به ترویج فرهنگ علوی هم بهره مند شدیم.

مسئول کتابخانه تخصصی امیرالمومنین(ع) افزود: با فراهم شدن مقدمات، در سال ۷۹ که سال امام علی (ع) از سوی رهبر معظم انقلاب نام گذاری شده بود، این کتابخانه با ۴ هزار جلد کتاب در جوار مرقد مطهر امام رضا(ع) افتتاح شد. مجتهدی که با شور و شوق از روند راه اندازی کتابخانه سخن می گفت و انگیزه های دینی و ولایی در این اقدام وی آشکار بود، در ادامه گزارش، به حضور این کتابخانه در اولین سال تاسیس در سیزدهمین نمایشگاه بین المللی تهران اشاره کرد و گفت: با حدود ۱۱۰۰ عنوان کتاب در سالن ویژه امام علی (ع) نمایشگاه شرکت کردیم و با استقبال خوبی که از ما صورت گرفت، به طور گسترده در محافل علمی مطرح شدیم. وی هم چنین از شرکت کتابخانه در چهاردهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در سال ۸۰ سخن گفت و اظهار داشت: در سال ۸۰ نیز که سال رفتار علوی نام گذاری شده بود، غرفه ویژه ای از سوی ارشاد به ما اختصاص یافت و توانستیم با حدود ۱۱۰۰ عنوان کتاب درباره امام علی (ع) که ۷۰۰ عنوان آن چاپ اولی بود، شرکت و کتابخانه را به اهل علم و کتاب معرفی کنیم. مسئول کتابخانه تخصصی امیرالمومنین (ع) با بیان این که پس از آن کمتر در مجامع علمی شرکت کردیم، درباره تعداد کتاب های موجود در کتابخانه گفت: تاکنون بیش از ۱۲ هزار جلد کتاب در ۶ موضوع زندگی امام علی (ع)، فضائل، فرمایشات، غدیر، تشیع و امامت گردآوری شده است. وی در ادامه به ویژگی های کتابخانه اشاره و با بیان این که خدمات کتابخانه رایگان است، تصریح کرد: این کتابخانه تنها کتابخانه ای است که نسخه های خطی در کنار نسخه های چاپی قرار داده شده و محققان می توانند از هر دو به راحتی استفاده کنند. مجتهدی تعداد کتاب های خطی (کپی شده) را حدود ۲ هزار جلد عنوان کرد و گفت: ما با تلاش و صرف هزینه از نسخه های خطی سایر کتابخانه کپی تهیه کرده و در اختیار محققان گذاشته ایم.

مجتهدی گردآوری منابع مربوط به حضرت زهرا (س) را یکی دیگر از بخش های کتابخانه برشمرد و گفت: از سال ۸۳ بنا به ضرورت، بخش تخصصی حضرت زهرا(س) را راه اندازی کردیم که تاکنون ۱۴۰۰ جلد کتاب درباره آن حضرت فراهم کرده ایم. جمع آوری اسناد و آثار هنری و سخنرانی های مربوط به امام علی (ع) از دیگر بخش هایی بود که مسئول کتابخانه به آن اشاره کرد.

وی با گلایه مندی از حوزه و کم توجهی طلاب به کتابخانه اظهار داشت: چند سال پیش ۲۵۰ دوره الغدیر را برای طلبه ها خریداری کردیم تا به صورت قسطی و با رعایت حال طلاب در اختیار آنان قرار دهیم اما بر خلاف تصور از این کار استقبالی صورت نگرفت و ما به سختی توانستیم آن ها را به فروش رسانیم.

مجتهدی گردآوری پایان نامه ها و مقالات مربوط به امام علی(ع) را یکی دیگر از بخش های کتابخانه برشمرد و گفت: تاکنون حدود ۵۰۰ پایان نامه گردآوری شده است و مقالات، مجلات و روزنامه ها را هم مرتب جمع آوری می کنیم.

وی با بیان این که با راه اندازی سایت اطلاع رسانی کتابخانه، اطلاعات کتاب ها بر روی سایت قرار داده شده است، گفت: در سایت کتابخانه به نشانی: www.imamalislib.com اطلاعات ۱۴ هزار جلد کتاب موجود در کتابخانه گذاشته شده است و محققان می توانند به آن مراجعه کنند و تاکنون نیز افرادی از کشورهای دیگر از طریق همین سایت با ما مرتبط شده و در تهیه پایان نامه از کتابخانه استفاده کرده اند. مسئول این کتابخانه که به نظر می رسد علاوه بر خدمات کتابخانه ای، در امر تحقیق و پژوهش و انتشارات نیز فعالیت دارد، از انتشار ۲۶ عنوان کتاب توسط این مرکز خبر داد و گفت: سال گذشته به ۲۶۰ هزار دانش آموز ابتدایی شهر مشهد، کتاب کودک با موضوع غدیر اهدا کردیم که از آن استقبال خوبی به عمل آمد. وی با بیان این که درصدد اسکن کردن تمام کتاب های موجود در کتابخانه هستیم، از محظورات اخلاقی و قانونی قرار دادن آن ها بر روی سایت کتابخانه سخن گفت و افزود: زمانی که کار اسکن تمام شد، آماده ایم تا منابع موجود خود را به صورت pdf در اختیار علاقه مندان قرار دهیم و یا برای آنان ایمیل کنیم. مجتهدی بااشاره به این که این کتابخانه تخصصی خصوصی است از خیران، مولفان، تمامی اهل قلم و دانش پژوهانی که دل در گرو محبت مولا علی(ع) دارند، درخواست کرد تا با اهدا یا فروش و یا امانت دادن آثار مربوط به حضرت علی(ع)، بر غنای این کتابخانه بیفزایند.

در پایان سردبیر روزنامه خراسان به تبلیغ هر چه بیشتر کتابخانه در فضای سایبر تاکید کرد و آن را گامی در راستای استفاده هر چه بیشتر از منابع کتابخانه دانست.

بازدید از کتابخانه و دیدن تلاش های مجدانه مجتهدی و همکارانش، تحسین برانگیز بود و جلوه ای از تلاش های جهادگونه اندیشمندانی چون علامه امینی صاحب الغدیر و احقاق الحق و عبقات الانوار را به نمایش می گذاشت و ثابت می کرد که هنوز انگیزه های متعالی از جامعه رخت برنبسته است و در گوشه و کنار میهن اسلامی ما ایران، و در ساحت های گوناگون می توان ظهور و بروز آن ها را تماشا کرد.

imamalislib_view1

منبع

نسخه PDF