کتابخانهی تخصصی امیرالمؤمنین علی(علیهالسلام) آیینهی تمام نمای آثار و پژوهشهای مربوط به آن حضرت در تمامی زمینهها و حوزهها است. به همین خاطر نگاهی به بخشهای مختلف آن، موجب شناختی واضح از منابع موجود و چشماندازی روشن از نیازهای آینده است. انواع مدارک موجود و تعداد موضوعات مطرح در کتابخانه، راهنمای مناسبی برای همه کسانی است که به این حوزه علاقهمندند.
موضوعها
از آغازین روزهای فعالیت، شش موضوع اصلى به شرح ذیل مورد توجه و مبنای گردآوری منابع بوده است و تمامی منابع موجود کتابخانه در این شش بخش جای میگیرند:
- ۱٫ زندگانى حضرت على(علیهالسلام)
آثاری که به زندگانى حضرت و وقایعى رخ داده در طول حیات ایشان پرداختهاند. چه کتابها و مقالاتی که به تمامی زندگی ایشان پرداختهاند و چه منابعی که بخشى از زندگى حضرت را به رشته تحریر درآوردهاند.
- ۲٫ فضائل و مناقب حضرت على(علیهالسلام)
کتابهایى که به بررسى فضائل و برتریهای حضرت امیر(علیهالسلام) پرداختهاند. این موضوع به چند بخش دیگر تقسیم میشود. (برای توضیح بیشتر به پیوست نخست این نوشتار مراجعه فرمایید.)
- ۳٫ سخنان
یکى از موضوعات که خود به چندین موضوع جزئیتر تقسیم مىشود بخش سخنان حضرت است . این قسمت بر مبناى نهجالبلاغه و غرر الحکم شکل گرفته است .
متون تصحیح شده و ترجمههاى گوناگون و شروح مختلف از نهجالبلاغه ، غرر الحکم یا بخشهایى از نهجالبلاغه، خطبه ، نامه یا کلمات قصار و سایر موضوعات مربوط به نهجالبلاغه در این بخش در اختیار محقق و مطالعهکنندگان قرار مىگیرد. (به پیوست نخست مراجعه فرمایید.)
- ۴٫ امامت
یکى از مهمترین بخشهاى کتابخانه را مىتوان بخش امامت دانست . دراین قسمت مىتوان با بحثهاى استدلالى و منطقى و روایى شیعه و سنى در اثبات امامت امیرالمؤمنین على(علیهالسلام) و مناظرات و بحثهاى علمى که در این زمینه صورت گرفته آشنا شد. قسمت امامت ، به موضوعهایى چون امامت خاصّه(درباره امامت حضرت امیر(علیهالسلام))، امامت عامه(مبحث امامت به طور عام) ،امامت در علم کلام ، امامت در اصول دین ، امامت در مناظرات و امامت در مسندها تقسیم شده است.
- ۵٫ غدیر
کتابهایى که در رابطه با واقعه عظیم غدیر و شرح حدیث و خطبه غدیر ، کتاب الغدیر و موارد مربوط به آن را به خود اختصاص داده است.
- ۶٫ شیعه
در این بخش منابعی و آثاری قرار میگیرد که دربارهی مفوم شیعه ، آغاز آن، عقائد، تاریخ و جغرافیا و فرق منسوب به حضرت امیر(علیهالسلام) است. یکی از زیرمجموعههای این بخش، آثاری است که دربارهی تاریخ، عقاید و سایر موضوعات مربوط به علویان تالیف یا ترجمه شده است.
***
این شش موضوع اصلی به عنوان ساختار موضوعی اصلی کتابخانه تعریف شدهاست که در حال حاضر به بیش از ۱۱۰ موضوع ریز تقسیم شده است. گفتنی است که این موضوعات جزئیتر به صورت عملی در بخش کتابها با عنوان مربوط به خود مشخص شدهاند و هر طبقه از هر قفسه عنوان راهنمای مربوط به خود را دارد. به این ترتیب همهی مراجعان به راحتی میتوانند کتاب خود را بر اساس موضوع نوشته شده بر روی محل کتابها پیدا کنند.(به پیوست نخست مراجعه فرمایید.)